Statement

Mijn meest recente serie is ‘Razzle Dazzle’.

Razzle Dazzle of ‘disruptive patterning’ betekent camoufleren door aanwezigheid. De contouren van de afzonderlijke dieren zijn haast niet meer te onderscheiden. Bijvoorbeeld een rennende groep zebra’s wordt een fragmentatiebom. Hugh Cott schreef in 1940 het boek Adaptive Coloration in Animals waarin hij dit fenomeen omschreef. De tekening hiernaast heeft hij gemaakt. Het dier valt min of meer samen met zijn omgeving.

In Razzle Dazzle vervagen de grenzen tussen het subject en de patronen of structuren. Zij competiteren, fuseren en coëxisteren. De hiërarchie tussen de afzonderlijke onderdelen verdwijnt. Sinds de expositie ‘Elvis has left the building’ waarin de ‘zinderende aanwezigheid van de afwezigheid’ centraal stond, houdt de kunstenaar zich met dit thema bezig, Naast Cott laat José zich ook inspireren door de Japanse prenten waarin platte decoratieve vlakken (bijvoorbeeld in de kleding) met figuratie worden gecombineerd. Met veel aandacht voor detail wordt het grote gebaar niet geschuwd. In de polyfonische ritmische wereld, die op papier ontstaat, kunnen de ogen blijven ronddwalen.

“Eén van de belangrijkste functies van kunst vind ik het verstoren en het doorbreken van de hiërarchie – het maken van ademgaten – zodat, ook zit je ergens in een onderlaag, je jezelf via de kunst kunt bevrijden.” Dick Hillenius in Ademgaten.


José Krijnen (1972) studeerde eerst Humanistiek in Utrecht en later Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Van een fanatieke schilder die zich baseerde op ambachtelijke technieken ontstonden op de academie installaties die naast schilderijen ook stoffen en muurschilderingen incorporeerden. Sinds de serie Razzle Dazzle lukt het het José om zich in één vlak met eenvoudig materiaal als houtskool op papier uit te drukken in alle mogelijke formaten. José heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd. Momenteel volgt ze een promotietraject in de filosofie waarbij ze zich oefent in woord en gedachten. Zij ervaart dit als parallel aan en verrijkend voor het artistiek proces.